Ți-ai dorit vreodată să îți deschizi o librărie?

Dacă răspunsul tău este da, cartea lui Shaun Bythell îți transmite „mai gândește-te...”!

 

Întotdeauna mi-am dorit să am propria librărie, dar a trebuit să recunosc, în cele din urmă, că vânzările nu sunt de mine. Așa că, m-am restrâns la citit, promovat și cumpărat cărți.

„Jurnalul unui librar” este prima carte scrisă de Bythell, apărută în anul 2018, și te transpune în atmosfera și viața de zi cu zi a unui magazin de cărți vechi din Wigtown, Scoția, „The Bookshop”.

 

Cartea este scrisă cu mult umor, dar conține și un adevăr cât se poate de trist: micile librării sunt pe cale de dispariție și le este din ce în ce mai greu să se mențină pe linia de plutire, fiind nevoite să concureze cu giganți precum Amazon și alții asemenea.

 

Aici am transcris patru citate care mi-au adus zâmbetul pe buze. Sper să îți provoace curiozitatea și să cumperi „Jurnalul unui librar”. Chiar merită!

 

  1. În tren, am stat lângă un grup de oameni dintre care unul avea un Kindle. O oră întreagă le-a perorat cu voce tare însoțitorilor lui cu gurile căscate despre cât de minunată e drăcia aia, în timp ce noi, restul, încercam în van să ne citim cărțile, revistele și ziarele. În cele din urmă, și fără a detecta ironia, a răcnit: „Sigur, nu pot nicicum să citesc dacă vorbește cineva în cameră“. Absolut fiecare cap din vagon s-a întors brusc spre el în același timp, într-o încruntătură simultană.

  2. La 11:15, un client a întrebat dacă avem „Departe de lumea înlănțuită”. Deși am încercat de câteva ori să-i explic că titlul cărții este, de fapt, „Departe de lumea dezlănțuită”, el a refuzat categoric să accepte, chiar și când i-am pus pe tejghea, sub nas, dovada irefutabilă a acestui fapt: „Păi au greșit titlul la tipografie“.
    În ciuda dialogului atât de enervant, ar trebui să fiu recunoscător: omul mi-a dat o idee pentru titlul autobiografiei mele, dacă o să fiu vreodată destul de norocos încât să ies la pensie.

  3. „Anticariatul nostru avea un stoc de carte deosebit de interesant și totuşi mă îndoiesc că zece la sută din clienții noştri puteau să deosebească o carte bună de una proastă." GEORGE ORWELL, AMINTIRILE UNUI LIBRAR
    Sigur, o carte poate să fie bună pentru unul și proastă pentru altul: chestiunea este complet subiectivă. Unul dintre prietenii mei este bijutier de lux în Londra. Odată l-am întrebat cum hotărăște ce să cumpere și ce nu când participă la o licitație. Mi-a explicat că, la începuturile lui în branșă, cumpăra lucruri care păreau inofensive și care, credea el, aveau să placă tuturor.
    În scurt timp a constatat că acestea nu se vindeau prea bine și că rar obținea un preț mare pe ele, așa că și-a schimbat strategia. „Acum, dacă văd ceva care îmi provoacă o reacție puternică, îl cumpăr. Indiferent dacă îl ador de-a dreptul sau mi se pare absolut hidos, îți garantez că o să iau un preț bun pe el.

  4. Adevărații iubitori de carte sunt o raritate, deși sunt numeroși cei care se consideră astfel. Aceștia din urmă sunt deosebit de ușor de identificat: când intră în magazin, se prezintă adesea ca „oameni ai cărților“ și insistă să-ți spună că „noi iubim cărțile“. Poartă tricouri sau sacoșe cu sloganuri în care explică exact cât de mult cred ei că adoră cărțile, dar cea mai sigură metodă de a-i identifica este că niciodată, dar niciodată, nu cumpără cărți.

 

Dacă vrei să afli mai multe despre „The Bookshop” poți accesa pagina de Facebook a librăriei sau pagina web. Între timp, Shaun Bythell a mai scris două cărți, pe care le aștept cu nerăbdare să fie aduse și în România.

Previous
Previous

Ce ne-am propus în 2021?

Next
Next

Cum m-am îndrăgostit de cărți?