Confesiunile unei mame imperfecte

Îmi pare rău că nu am descoperit această carte mai devreme, înainte de a avea un copil, deoarece m-ar fi ajutat în multe situații dificile. Confesiunile unei mame imperfecte. Cum îți transformă copiii viața, scrisă de Dr. Harriet Lerner în anul 1998 și tradusă în limba română în anul 2017 de Pagina de Psihologie, este o relatare foarte sinceră a experiențelor prin care trecem ca mame și femei.

Este cu atât mai utilă cu cât „confesiunile” autoarei încep de la concepție și naștere până la etapa „cuibului gol”.

În cele ce urmează, am inclus câteva dintre fragmentele care mi-au atras în mod special atenția, dar vă recomand din suflet să citiți întreaga carte. Merită!

Copilul tău te va iubi cu toate imperfecțiunile tale, dacă și tu vei face la fel pentru el - iar acesta este adevăratul miracol.
— Dr. Harriet Lerner

O mare parte din durerea și mâhnirea pe care o mamă le simte provine din credința că ar trebui să ne ținem sub control copiii (când e destul de greu să ne ținem sub control pe noi înșine).

Indiferent care este experiența ta individuală, un nou-născut te va învăța o mulțime de lucruri. Personal, am aflat ce-i modestia. Înainte de a avea copii, eram adesea înspăimântată de comportamentele stupide pe care le observam la alți părinți. Eram convinsă că eu, de exemplu, nu m-aș fi angajat în niciuna dinte acele activități nepotrivite (cum ar fi să-ți compari bebelușul cu alții), nu m-aș fi temut excesiv pentru orice și nici nu m-aș fi certat cu tatăl în auzul copilului. Desigur, n-aveam nici cea mai vagă idee. Am făcut toate acestea și multe altele în plus. Nu ne putem da seama ce anume va deștepta în noi copilul, până nu îl avem.

În mod similar, niciodată nu aș fi prevăzut că mariajul meu tandru, bazat pe respect reciproc se va transforma temporar într-unul conflictual. Și nici nu m-aș fi gândit că e posibil ca echitabilul meu parteneriat cu Steve să înceapă să devină inegal.

Să devii părinte înseamnă să-ți pese atât de mult, încât să te expui pe tine însuți unei vulnerabilități dincolo de închipuire. Orice se poate întâmpla. Așa cum spun Myla și Jon Kabat-Zinn, „să faci copii înseamnă s-o cauți cu lumânarea”. În fața adversităților vieții, poți tinde către o detașare zen, dar când ai copii, aceștia sunt parte din tine. Trag de tine și-ți deschid inima larg.

5 idei de soluționare a problemei, atunci când ești blocată într-o luptă fără sfârșit:

1. Fii atentă la imaginea de ansablu

2. Rămâi focalizată

3. Încearcă să fii creativă

4. Fii răbdătoare cu tine însăți

5. Caută în exterior un sfat înțelept și un ajutor constructiv

Nu credeți mitul care spune că a cere ajutor e un lucru rău. De fapt, asta necesită curaj.

Despre comunicare

Pentru mulți copii, cel mai puțin potrivit moment pentru o discuție este exact acela când ajung acasă, după școală.

E o rețetă sigură pentru eșec să ai idei fixe despre cum și când ar trebui să se desfășoare comunicarea și să-ncerci să-i forțezi pe copii să se conformeze, fiindcă n-o vor face.

Lasă-le copiilor timp să vegeteze o vreme imediat după ce vin de la școală, mai degrabă decât să le pui întrebări sau să le amintești de sarcinile lor gospodărești și de teme înainte de a se destinde.

Previous
Previous

Cum ocrotim viața emoțională a băieților?

Next
Next

De ce (să) scriem?