Mamele citesc DoR

Luni, 15 noiembrie, am fost invitată să vorbesc cu membrii comunității DoR (Decât o Revistă) și să sărbătorim împreună 12 ani de povești.

M-a bucurat mult invitația lor de a vorbi despre Asociația Mamele citesc și despre provocările din acest an! Găsești aici câteva aspecte prezentate de mine, în cazul în care nu ai reușit să participi în direct.

Pentru mine munca s-a schimbat în 2020 odată cu intrarea în carantină a orașului Suceava, statul în casă 24h cu un copil de 3 ani și jonglatul cu o multitudine de sarcini domestice și profesionale. Atunci mi-am dat seama că nu mai pot și nici nu mai vreau să continui în această manieră, că vreau să încep ceva pe cont propriu, un proiect care să fie al meu și pe care să îl dezvolt. Mi-am dat seama că vreau să îmi fac singură programul, să pot lucra mai mult de acasă, fără deplasări în afara orașului sau a țării, că îmi place să fiu acasă când copilul vine de la grădiniță și să am energia fizică și mentală să fiu lângă el, să îl pun în fiecare seară la somn și să citim povestea de noapte bună.

 

În octombrie 2020 am înființat legal Asociația și anul acesta am continuat activitățile prin organizarea de cluburi de carte online (inițial) și față în față alături de alte femei/mame din Suceava. Am depus și câteva proiecte care din păcate nu au primit finanțare, dar nu mă dau bătută. Experiența de zece ani pe care o am în sectorul ONG m-a învățat că trebuie să ai răbdare din acest punct de vedere.

 

Povestea organizației a început în septembrie 2017, când eram în concediu de creștere a copilului, prin crearea unei comunități online a mamelor care iubesc cărțile. M-a impresionat feedback-ul pozitiv primit din partea comunității de mame din Suceava și nu numai. Faptul că există încă atât de multe femei care citesc și cărora le place se vorbească despre cărți, să facă schimb de cărți și să transmită această pasiune mai departe copiilor lor,  îmi dă încrederea și puterea de a continua.

 

În paralel, lucrez pentru o rețea europeană de economie socială (cu 60 de membri din 23 de țări) unde asigur partea de secretariat. Îmi plac mult oamenii cu care colaborez acolo și partea cea mai bună este că îmi pot face munca online.

 

De asemenea, pot menționa că mă număr printre mamele norocoase ale căror copii au mers la grădiniță și am avut astfel posibilitatea să mă concentrez pe munca mea. Ultimele 2 săptămâni (când s-au închis toate grădinițele, fără excepție) mi-au arătat asta. Eu lucrez cel mai eficient când am timpul bine planificat, când am o rutină pe care să o respect. Munca de acasă nu este neapărat mai ușoară și este cu mult mai grea când trebuie să ai în același timp grijă de un copil mic, să faci mâncare, curățenie etc

 

La final, vin cu 2 call-uri pentru acțiune:

1.      La începutul acestui an am promis că voi iniția proiectul ”Cutia de cărți a bebelușului”, inspirată de campania celor de la Asociația Samas. Fondurile primite din impozitul pe venit vor merge către realizarea acestor pachete. Cutia de cărți a bebelușului ar trebui să cuprindă minim 2 cărți pentru copii mici (de preferat din grupa de vârstă 0-3 ani), minim 1 carte de parenting, o jucărie și, dacă este posibil, haine pentru bebeluși. Cutiile vor merge către mamele aflate în dificultate. Pentru început am în vedere Centrul Maternal din Suceava unde voi face o vizită chiar mâine pentru a duce câteva cărți pentru copii. Dacă vreți să donați o astfel de cutie, vă rog să mă contactați pe Facebook sau e-mail (mamelecitesc@gmail.com ) și putem discuta mai multe detalii. Deviza acestui proiect este ”O bibliotecă începe cu o singură carte” și cred că toți copiii, indiferent de mediul în care se nasc, au dreptul să asculte povești încă din primele zile de viață!

2.      Al doilea call to action este tot despre povești, mai exact despre povestea ta și cum te-ai îndrăgostit de cărți și de citit. Pe website-ul asociației mamelecitesc.com vei găsi câteva relatări de la mame din comunitatea mea și m-ar bucura tare mult să adaug și altele! Așa cum știm foarte bine, pentru că de asta ne aflăm aici, poveștile au impact și pot genera schimbări pozitive!

Previous
Previous

De ce (să) scriem?

Next
Next

8 cărți pe care i le poți citi unui copil de 5 ani